ASPİR DEMONSTRASYONUNUN HASADI YAPILDI

2015 yılında Merkez Sarıçubuk ve Hankendi köylerinde 10' ar dekarlık alanlarda İl Müdürlüğü tarafından demonstrasyon amaçlı ekimi gerçekleştirilen Aspir bitkisinin hasadı yapıldı.

 

            2015 yılında Merkez Sarıçubuk ve Hankendi köylerinde 10’ ar dekarlık alanlarda İl Müdürlüğü tarafından demonstrasyon amaçlı ekimi gerçekleştirilen Aspir bitkisinin hasadı yapıldı.

 

Tarım İl müdürlüğünden yapılan yazılı basın açıklamasında,”

            26.08.2015 tarihinde yapılan Aspir hasadına, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İsmail GÜRBÜZ, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Vekili Niyazi KAYA, Sarıçubuk Köyü Muhtarı Önder YILDIRIM, İl Müdürlüğü personeli ve çiftçiler katıldı. Hasat öncesi İl Müdürü İsmail GÜRBÜZ, Aspir bitkisi ile ilgili yaptığı açıklamada:

            İlimizde nadas alanlarının değerlendirilmesinde ve münavebeli ekimde, Aspir bitkisinin uygun olduğu görülmektedir. 2008-2011 yılları arasında Müdürlüğümüz tarafından ilk defa Aspir demonstrasyonu kurulmuş olup, çiftçilerimize tanıtılmıştır.  Bu yıl ise İlimizde yaklaşık olarak 1000 dekar alanda Aspir ekimi yapılmıştır. Hasat sonunda, İlimizde kuru şartlarda 100-170 dekar/kg, sulu şartlarda ise 180-220 dekar/kg verim alınmıştır. Aspir, tek yıllık yazlık ve kışlık olarak ekilmektedir. Dikenli ve dikensiz iki tipi vardır, dikenli tiplerin yağ oranı ve tohum verimi yüksek, dikensiz tiplerin ise hasat ve harman işleri kolaydır. Aspir; tohumları genellikle beyaz taneler şeklinde olan, dallanan ve her dalın ucunda içerisinde tohumları bulunan küçük tablalar oluşturan, derinlere gidebilen bir kazık kök sistemine sahip, tohumlarında % 30-50 arasında yağ bulunmaktadır. Yağı yemeklik olarak kaliteli, biyodizel yapımında da kullanılabilen, yağ alındıktan sonra geriye kalan küspesi iyi bir hayvan yemi olarak değerlendirilen, kuraklığa dayanıklı bir bitkidir.

Aspir bitkisi; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızca destekleme kapsamına alınmıştır.  2015 yılında Aspir üreticilerine 8,25 TL/Dekar Gübre desteği, 7,9 TL/Dekar Mazot desteği,                              4 TL/Dekar Sertifikalı tohum desteği, 0,45 TL/Kg Ürün desteği, 15 TL/dekar sözleşmeli üreticiye fark ödemesi desteği verilmektedir. Aspir bitkisine verilen destek, hububat bitkilerine verilen destek miktarından daha fazladır.” dedi.