Elazığ Ekonomisine Katkı Sağlayan Yerli Firmalar

Nokta marketler zinciri Yönetim Kurulu başkanı Suat Öztürk, basın mensupları ile bir araya gelerek Nokta Marketler zincirinin dünü bu günü ve geleceği hakkında bilgiler verdi.

Nokta marketler zinciri Yönetim Kurulu başkanı Suat Öztürk, basın mensupları ile bir araya gelerek Nokta Marketler zincirinin dünü bu günü ve geleceği hakkında bilgiler verdi.

 

Nokta Marketler zinciri Yönetim Kurulu Başkanı Suat Öztürk ve birim müdürleri ile düzenlediği basın toplantısında Nokta Marketler zincirinin gelecekte Elazığ2da yapacağı yatırımlara değindi. Öztürk, Elazığ ekonomisindeki yerel marketlerin yerel zincirlerin halk tarafından ne anlama geldiğini Elazığ ekonomisine katkısının ne olacağını ve istihdam alanında neler yapabileceğini, tedarikçilerle birlikte neler yapılabilinir konularını değerlendirdi.

Nokta Marketler Zinciri Yönetim Kurulu Başkanı Suat Öztürk açıklamasında,” Nokta marketler zinciri 2014 Şubat ayından sonraki yapmış olduğu hareket noktasında bazı negatif olan durumları pozitif duruma geçirdiğine inanıyoruz. Bundan sonra sizinle, basınla, tüketicilerle, kamuoyuyla çeşitli aktivitelerle çeşitli fonksiyonel yapacağımız işlerle daha çok bir arada olacağız. Toplumumuzu daha çok bilgilendirip, şirketimizi daha iyi anlatacağız. Bugüne kadar 13 yıldır anlattığımızın daha üstüne çıkacağız. Geçmişte biz 2003 yılında kapalı olan bir marketi bazı arkadaşlarla bir araya gelerek hayata geçirme kararı aldık. O zaman ben Ticaret ve Sanayi Odası başkanıydım. Tamamen sosyal amaçlı yapılmış, kar amacı güdülmeyen bir sistemle başladık. 15 kişiyle başlayan bu sistem sonra 30 kişi olarak arkadaş gurubuyla 20 kişi çalışanıyla Hazardağlı kavşağındaki ilk mağazamızı faaliyete geçirdik.

Bunun üzerine Akgün AVM sağ olsun oranın sahibi rahmetliye orayı almak için bir teklifte bulunduk o da canı gönülden bize orayı vermeyi kabul etti ki bir şubemiz olmasına rağmen bize güvendi. Çünkü o Elazığ insanına güvenen bir insandı. Oturup konuştuk. Bir çok ulusal firmaların bu yeri istemelerine rağmen Talat bey Nokta Markete orayı kiraya verdi. 4000 m2lik yeri ikinci şubemiz olmasına rağmen ciddi bir performansla büyük bir şube yaptık orayı. Elazığ’ın en büyük marketiydi.  A’dan Z’ye her şeyi olan bir market. Daha sonra ilerlemeye başladık biz. 13,14 şubeye doğru geldik. Nasıl geldik. İlerleyen zamanlarda Özuğur marketler zinciri vardı. Bunların zincirini devraldık ve 15 şubeye ulaştık. 15 şubeye ulaştıktan sonra bir de kolin market diye bir ufak konseptlerde mağazalar kurmaya başladık. Sonra onları kapatarak, noktaya çevirdik” dedi.

ŞİRKETİN BÜTÜN VARLIĞINI BANA VE EŞİME DEVRETTİLER

Öztürk Nokta Marketler Zincirinin tüm varlıklarının kendisi ve eşine devredildiğini belirterek,” Şubat 2014’te Nokta Market’in bütün ortakları kendi rızalarıyla anlaşarak, bu şirketin bütün varlığını bana ve eşime devrettiler. Bu şirketi aldıktan sonra o tarihten evvelki negatif olan bazı durumlarımızı bu şirkette pozitif duruma geçirmek için ciddi planlar, programlar yapmaya başladık. Sermayeyi güçlendirmeye çalıştık. Tedarikçi firmalarımızla görüştük, onlarla neler yapabileceğimizi konuştuk. Çünkü Elazığ’da yerel marketlerin ve yerel firmaların zincirlerinin güçlenmesi lazım. Tüketiciye en iyi kalitede hizmet vermesi lazım.  En iyi konseptlerde hizmet vermesi lazım. Ben Elazığlıyım diye tüketici benden alışveriş yapmak mecburiyetinde değil. Siz gelişen teknolojiye göre ulusal standartlarda mağaza konseptleri kurman lazım ve halka böyle konseptlerden yöresel anlamda daha iyi hizmet vermek lazım. Biz tüketiciye bu anlayışla ciddi yatırımlar içinde hem mağazalarımızı yenileme aşamasında, hem hizmet aşamasında hem personellerimizin eğitim aşamasında ciddi manalarda bir hizmet anlayışının içine girdik.” Diye konuştu.

 

23 ŞUBE 197 ÇALIŞANIMIZ VAR

Suat Öztürk, 197 kişi istihdam ettirdiklerini belirterek,” Bilindiği gibi şuanda 23 tane şubemiz var. Ve bu 23 tane şubemizin yapmış olduğu hizmet alanlarına baktığımız zaman 20 bin m2 alanda bir hizmet veriyoruz. Mağazalarımızın toplamında çalışan sayımız 197 kişi. Şirketimiz 2003 yılından bugüne kadar aşağı yukarı 230 Milyon (230 Trilyon ) ciro yapmış. 230 trilyon cironun yüzde 85’ini tamamen Elazığ’daki tedarikçilerden tedarik etmiş ürün almış. 2014 yılındaki almış olduğumuz ürüne baktığımız zaman 27 milyon küsür tamamen yerel tedarikçilerden ürün almış ve 6 milyon küsür de çevre illerde bölgesi olan illerden ürün almış.34 milyon civarında bir tedarik yapmış.

 

KURUMSALLIK İÇİN GECE GÜNDÜZ GAYRET SARF EDİYORUZ

Nokta Marketler Zinciri Yönetim Kurulu başkanı Suat Öztürk, Kaliteli ürün satışlarının yanı sıra güler yüzlü hizmet vermek içinde hizmet içi eğitimlerinin devam ettiğini belirterek,” 2013-2014 yıllarını kıyasladığınız zaman ortalama yüzde 22 büyümüş. Şuan da 2015’in 3 ayında yüzde 22 ile yüzde 25 oranında büyüme var. Yeni açtığımız şubelerle, engin hizmetleriyle konseptleriyle bunu sağlıyor. Bizim amaçlarımızın arasında çok iyi kaliteli ürün satacağız, güler yüzlü engin hizmetler vereceğiz. Bu marketlerde olmazsa olmazlar arasında. Bu kurumsallık için gece gündüz gayret sarf ediyoruz. Geçen yıl haziran ayında Hacettepe üniversitesi bir hocamız personellerimize gelip eğitim verdi. Yine olmazsa olmazlarımızın arasında, insan kaynakları ve gıda mühendisimiz var. Bütün ürünlerimiz gıda mühendisinin kontrolünden geçiyor. Elazığ ve çevre iller olmak üzere yöresel ürünlere ciddi ağırlık verdik. Örneğin;  İspir fasulyesi. Her yer de meşhurdur. Elazığ’da hiçbir markette yok ama Nokta marketlerde İspir fasulyesi var. Organik ürünlere girmeye çalışıyoruz. Onlar için özel stantlar kurmaya çalışıyoruz. Manav bölümünde özellikle 1 yılda Elazığ’da ses getirecek hale getirdik. Mersin’den ikmalini kurduk, direk mersin’den alıyoruz. Ama onun yanında mevsimsel olarak Elazığ’da yerli meyve ve sebzeyi en iyi şekilde en kalitelisini değerlendiriyoruz. Elazığ’da biliyorsunuz büyük bir domates serası kuruldu. Topraksız ürün serası bununda Elazığ’da tek satıcısı biziz.  Topraksız sera ürünü Türkiye’de son 8 yılda gelişen bir sistem.”diye konuştu.

 

 MİLLİYETÇİLİK EKONOMİ İLE OLUR

Öztürk milliyetçiliğin kafada olmadığını ekonomide olduğunu ifade ederek,” Kafadan milliyetçilik olmaz ben bunu her zaman söylüyorum. Milliyetçilik ekonomikle olur. Sen bir ilçeyi de ekonomik olarak kalkındırırsan milliyetçilik olur, şehri de bir ülkeyi de ekonomik kalkındırırsan milliyetçilik olur. Nokta marketlerde bizim gibi zincirlerin kazandığı her kuruş, bu memlekette kalıyor. Bizim paraların bankalarda bile bir gün kalması demek Elazığ’a faydası var demektir. Her kazancın burada kalması için bizler de tüketici olarak, mutlaka ve mutlaka yerellerimize sahip çıkmamız lazım.” Dedi.

 

23 NİSAN’DA ÇILGIN İNDİRİM

Suat Öztürk, 23 Nisan Egemenlik ve çocuk bayramında  başlatacakları çılgın indirimi her ayın 23 ünde sürdüreceklerini belirterek,” Önümüzde 23 Nisan var. Bütün çocuklarımızın 23 Nisan’ı kutluyorum. 23 Nisan için Nokta olarak oturup plan yaptık. 23 Nisan’da çılgın indirimler adı altında arkadaşlarımız ciddi bir çalışma yapıyorlar. Tedarikçi firmalarımız da buna destek oluyor. Bütün ürünlerde bir günlüğüne mahsus ciddi indirimler yapılacak.  Sonra dedik ki biz bu 23’ü özdeşleştirelim. Her ayın 23’ünde bu indirimleri yapalım. Hem şirketimize faydası olur, hem tüketicilerimize faydası olur. Zaten nokta market kurulduğundan bu tarafa çılgın işler yapmıştı. Ayda 2 araç veriyorduk. Toplam 32 araç Bu ortalama 960 milyon civarında bir para.  200 adet beyaz eşya dağıttık. 1000 adet civarında küçük ev aletleri dağıtmışız. Yaklaşık 25000 bin civarında küçük hediyeler dağıtmışız. Ve cep kart uygulamasını 2008’de çıkartmışız. Türkiye’de ilk olarak ikinci yüzde 50 uygulaması yapmışız. Yine ilk olarak bir alana bir bedava ,biz tamamen tüketici odaklı çalışıyoruz. Bizim tek amacımız var; bu şehrin ekonomisine katma değer sağlamak, 13 yılda 230 trilyon katma değer sağlamışız. Ciddi bir emek sar ediyoruz. Amacımız sadece para kazanmak değil. Sizlerle bunları sık sık paylaşmak istiyoruz.” Diye konuştu.

 

BEN MEMLEKETİM İÇİN BİR ŞEY YAPTIRABİLİYORSAM BU DA BİR İBADETTİR.

Öztürk, Dedikodu ve çekememezliğin bir tarafa bırakılarak birlik ev beraberlik içersinde yapılacak çalışmaların ilin kalkınmasına yarar sağlayacağını ifade ederek,” 13 yıldır birçok şey duyduk. Kimse kimsenin aleyhine, yanlış şeyler konuşmaması lazım. Kin nefret dinimize aykırı bir şey. İnsanımıza da aykırı bir şey. İyilik değil, kötülük getirir. Birlik beraberlik içinde olalım. Birbirimizi koruyalım. Birbirimize destek verelim, birbirimizi sevelim. İnsan olarak birbirimizi sevelim. Biz birbirimizi sevdikten sonra Elazığ’da yapılmayacak hiç bir şey yok. Birçok arkadaşlar bu işlerin içinde pek olmamışlar. Ama ben hayatımı bu işler everdim. Elazığ’da ekonominin kalkınması için modellerin gelişmesi için sanayinin gelişmesi için üretim yapılması için dışarıda yalvardığım insanlar var Elazığ’a yatırım yapılsın diye. Başarılı olduğumu da inanıyorum. Ben memleketim için bir şey yaptırabiliyorsam bu da bir ibadettir. Yakın zamanda inşallah organize sanayi de bu şekilde bir iki firma başlayacak. Yerli firmalarda var görüştüğüm onlarda yatırıma başlayacaklar. Elazığlı milliyetçiliği hem mantık olarak, hem manevi olarak hem, ekonomik olarak düşünüyorsak, ekonomi ayağı o üçayaktan bir tanesi eksiktir. Benim param olmayabilir, yatırımda yapamıyorum ama toplumu etkilemem lazım.. Tüketiciye bunu aşılamam lazım. İstihdam sağlamak için çalışmam lazım. Kimsenin büyümesinden korkmayın. Bunun için mücadele edelim. “ dedi.

 

DOĞAL GAZDA ELAZIĞ’IN CEBİNDE KALAN PARA 22 MİLYON DOLAR

Nokta Marketler zinciri yönetim kurulu başkanı Suat Öztürk, Şark gaz olarak doğal gaz ihalesine de girdiklerini belirterek,” Doğalgaz ihalesine girdim ben biliyorsunuz. 5 yıl boyunca insanlar burada abone parasını 7 dolar verdi. 6 dolar depozito, 1 dolar’da KDV si 7 dolar. 217 dolara abone olan Türkiye 7 dolara oldu. Şarkgaz ve ben o ihalede 28,5 buçuk saat o mücadeleyi vermeseydim ki tamamen her şey zarar belki de beni batıracak, bitirecek ama her şeyi göze alarak onu yaptım. 5 yılda abone olan her evin cebinde 210 dolar kaldı. 8 yıl boyunca da botaştan aldığı fiyata sıfır gaz burada aksa gaz sattı. Daha çalışmaları yeni bitirdiler ya mayısta ya da haziran da yeni fiyata geçilecek. 8 yıl yeni doldu. Bugüne kadar botaştan sıfır maliyetle gaz satıyorlar. Şimdi yüzde 10 gaz fiyatı değişecek. Yani evinize gelen faturalar hazirandan sonra yüzde 10 zamlı gelecek. Türkiye’de doğalgaz’da zam yok. Bayi karı ve dağıtıcı karı konulacak. Elazığ’da doğalgaza zam gelecek. Ama 8 yıl herkesten aşağı kullandı. Türkiye’de bir tek Edirne var. Onda ana boru hattını kullanma şeyini almıştı. Burada öyle bir şey yok. Bunun Elazığ’da kalan rakamı 22 milyon dolar. 8 yıl içinde Elazığ’ın cebinde kalan para 22 milyon dolar. Ben alsaydım bana mı kalacaktı para. Ben alsaydım zararını ben çekecektim ama bugün o firma çekti.”diye konuştu.