ELAZIĞ VALİSİ ZORLUOĞLU, ZEKİ AKBIYIK'IN KONUĞU OLDU

Şubat ayında Elazığ Valiliği görevine atanan Vali Murat Zorluoğlu, göreve geldiği günden buyana ilk kez canlı televizyon programına çıktı.

Şubat ayında Elazığ Valiliği görevine atanan Vali Murat Zorluoğlu, göreve geldiği günden buyana ilk kez canlı televizyon programına çıktı.

 

Kanal E ve Kanal Fırat televizyonları Genel Yayın Yönetmeni Zeki Akbıyık’ın hazırlayıp sunduğu “Gündem Özel” programına konuk olan Vali Zorluoğlu, gazeteci Zeki Akbıyık’ın sorularını cevaplandırdı ve Elazığ’la ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Elazığ Valiliği makamında gerçekleştirilen, Kanal E ve Kanal Fırat ortak canlı yayınında Vali Murat Zorluoğlu, yaklaşık 3 saat boyunca Elazığ’ın sorunlarını ve kendi düşüncelerini tek tek anlattı.

 

“ELAZIĞ’IN PORTRESİNİ ÇİZDİM”

Elazığ’la ilgili düşüncelerini anlatan Vali Zorluoğlu, “Elazığlılar devletle kol kola omuz omuza yürüyen insanlarla çok güzel bir şehir. Bu kamu yöneticisi için hele bir vali için çok kıymetli bir şey. Ben Elazığ’a çok kolay alıştım. Elazığ’la aramızda bir gönül bağı oluştuğuna inanıyorum. Sokağa çıktığımda bunu insanların gözlerinde görüyorum. Valiler sadece yatırımları koordine eden, yatırımların önünü açan kişiler değil, aynı zamanda toplumla devlet arasında bir bağlantıyı sağlayan bir kişi. Elazığ’daki süreç içerisinde iki tane seçim yaşadık. Yaz aylarında artma eğilimi gösteren terör hadiselerini Elazığ’da da kısmet yaşadık. Mesaimin büyük bir bölümü bunlarla geçti. Ama ben bu süreçte Elazığ’ı Elazığlıyı tanıma fırsatı da buldum. Her kesimle görüştüm. Elazığ’ın portesini çizme imkanı buldum” dedi.

 

“ÇİMENTO FABRİKASIYLA İLGİLİ NET BİRŞEY YOK”

Elazığ’ın sorunlarıyla ilgili ayrıntılı bir şekilde açıklamalarda bulunan Vali Murat Zorluoğlu, çimento fabrikasına değindi. Zorluoğlu, “çimento fabrikasının durumu orada söndürülüp başka bir yerde tekrar kurulmasıyla ilgili mali analizi yapıyoruz. Bununla alakalı kalkınma ve sinai bankası uzmanları şuan bir çalışma yapıyorlar. Çok kıssa süreleri kaldı. Bu süre sonunda çalışmayı getirip bize verecekler bizde bunu masaya yatıracağız. Belediye Başkanımız, milletvekillerimiz diğer aktörlerle beraber bu raporu inceleyip değerlendireceğiz. Burada ortaya konacak maliyetlere bakacağız. Bu maliyetlerin nasıl karşılana bileceğine bakacağız. Ben bir projeyi konuşurken bunun maliyetiyle ve finansmanıyla birlikte konuşulması gerektiğine inanıyorum. Çimento fabrikasının taşınması veya uzmanlar fabrikanın taşınmasıyla ilgili bir durum olamaz diyorlar. Taşınması belli bir süreç alır ve Pazar ortadan kalkar dolayısıyla çimento fabrikasının söndürülüp başka bir yerde inşa edilmesi olarak söyleyelim. Bu bir maliyet meselesidir. Bu maliyetin karşılanması lazım. Ortaya çıkacak durumu raporla birlikte değerlendireceğiz. Şehir olarak bir karar vereceğiz. Bu maliyeti inşallah karşılayacak finansman araçlarını da buluruz. Şuanda net bir şey yok. Bağımsız uzmanlar tarafından hazırlanan raporu bekliyoruz” dedi.

 

“YİMPAŞ BİNASIYLA İLGİLİ SONA GELDİK”

“Yimpaş binasıyla ilgili daha iyi haberlerim var. 10 gün önce Ankara’daydım Milli Emlak Genel Müdürüne uğradım SGK Başkanımızla görüştüm ortada bir sıkıntı kalmadı. En son başbakanlığa uğrayıp ilgili ekonomi sosyal işler başkanlığıyla görüştüm. Bu meseleyle alakalı olarak defalarca görüşme yaptım. Nihayetinde sonuna geldik. Buradaki arsa karşılığı olarak maliye bakanlığı Konya Valisi Muammer Erol valimin de bilgisi dahilinde SGK’ya Konya’da bir arsa verdi. Şimdi o değerler eşitledi. Çok kısa süre içerisinde bu takas gerçekleşecek. Bu arazi maliye tarafından milli eğitime tahsis edildiği andan itibaren kazmayı vuracağız. Şuan elimizde bütçe kaynağı olan sadece lise ama benim gönlümden geçen milli eğitim binası da yapmak. Mevcut milli eğitim binası milli eğitime yetmiyor. Milli eğitime yeni bir bina yapıp Halk eğitim binasını da mevcut milli eğitim binasına taşımak iyi bir çözüm olacak diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“BÖLGE MÜDÜRLÜKLERİNİN BAZI BİNALARI TAŞINMAYACAK”

Elazığ Valisi Murat Zorluoğlu bölge müdürlüklerinin taşınmasıyla ilgili de açıklamada bulundu. Zorluoğlu, Bölge müdürlüklerinin taşınmasıyla ilgili kaynak meselesi var. Maliyet analizi yaptıktan sonra baktık ki büyük bir maliyet tutuyor. Oradaki bazı binalar da gerçekten yerinde durması gereken binalar. Son derece güzel nezih bir bina. Hepsinin de yıkılmasının şehir için çok doğru olmayacağını değerlendik. Belediye Başkanımızla, bölge müdürlerimizle, üniversite rektörlerimizle bir araya geldik ve başka bir formül üzerinde çalışma yaptık. O da bazı binaların yerinde kalması ama şehirden uzakta olması gereken atölyeler gibi araç parkları gibi müştemilatlarınsa şehir dışına çıkartılması. Bu atölyelerin, müştemilatların yıkılması oraları vatandaşımıza halkımıza açılması. Diğer taraflarında bölge müdürlükleri tarafından da ofis olarak merkez olarak durması. Bu vatandaşın bölge müdürlüklerine ulaşımı bakımından da iyi bir proje. Hem maliyeti de düşürüyor, hatta sıfır maliyet. Bölge müdürlüklerimiz buna sıcak bakıyor. Her hangi bir bedel almaksızın buraları vatandaşın kullanımına açacaklar. Belediyemizde oralarda gerekli düzenlemeleri yapacak. Şuan üzerinde çalıştığımız ve mutabakata vardığımız proje budur” dedi.

 

“HASTANENİN MAYIS 2018’DE TAMAMLANMASI PLANLANIYOR”

Kanal E ve Kanal Fırat Televizyonları Genel Yayın Yönetmeni Zeki Akbıyık’ın şehir hastanesiyle ilgili sorusunu da cevaplayan Vali Zorluoğlu, “bu şehir hastaneleri Türkiye’de çok az yerlerde yapılıyor. Bunlardan birinin Elazığ olarak seçilmesi ilimiz adına büyük bir şanstır. Buranın fiziki gelişmesi şuanda yüzde 10 civarında. Nasip olursa Mayıs 2018’de burası tamamlanacak. Bizdeki tarihi 30 Mayıs 2018’dir. Ben firmanın bunu zamanından önce bitireceğini düşünüyorum. O bölge Elazığ’ın az gelişmiş bölgelerinden biri. O bölgeye çok büyük canlılık getirecek. Günde ortama 8 bin hastaya hizmet verecek. 8 bin kişinin oraya gitmesi, beraberindeki hasta yakınları, hastane çalışanları düşünüldüğünde orta ölçekli bir ilçe büyüklüğünden bahsediyoruz. Alt yapısıyla çevresiyle oraya hizmet gidecek. Özel sektörde mutlaka yatırım yapacak. Ondan öte bu hastane Elazığ’ın sağlık alanında bölgesindeki iddiasını güçlendirecek” ifadelerini kullandı.

 

“KENTSEL DÖNÜŞÜMDE ÇOK YAVAŞ HAREKET EDİLMESİ LAZIM”

Elazığ Valisi Murat Zorluoğlu Kentsel Dönüşüm ile ilgili de açıklamalarda bulundu. Vali Zorluoğlu, Elazığ’da cumhuriyet mahallesinde 18 hektarlık bir alan kentsel dönüşüm alanı olarak ilan edildi. Burayla alakalı bir çalışma yapıldı. Bir firma belirlendi. Firma hak sahipleriyle ilgili çalışmayı yaptı. Çalışma da bildiğim kadarıyla bakanlığa gitti. İtirazlar filan var. Onların çözümü için uğraşılıyor. Bir çalışma başlamış Elazığ’da. Fakat Elazığ deprem bölgesi, aynı zamanda şehirleşme bakımından da çok iyi şehirleştiği söylenemez. Özellikle bazı mahallerde ciddi çarpık yapılaşma çoğunluklu. Sürsürü mahallesinin böyle bir beklentisi var. Bu beklenti belediye tarafından karşılanmak istendi ve bakanlığa teklif edildi. Şuanda Çevre şehircilik bakanlığı sürsürü mahallesinin de ilan edilmesiyle ilgili çalışmayı inceliyor. Ama diğer mahallelerimizde de beklentiler var. Bana da muhtar arkadaşlarımız bunu dile getiriyor. Kentsel dönüşüm meselesi kolay bir mesele değil. Kolay bir süreç de değil. Yani kentsel dönüşümün çok iyi planlanması lazım. Çok yavaş hareket edilmesi lazım. Bütün tarafları içine alınacak bir şekilde halledilmesi lazım. Belediyeyi cesaretlendirmeye çalışıyorum. Çevre ve Şehircilik Bakanlığında bu işleri yürüten insanlar bürokratlar bizim arkadaşlarımız dostumuz. Bilgilendirme konusunda, bakanlık müsteşarımız ekibiyle buraya geldi. Tekrar gelirler, tekrar desteği verirle. Ama esas muhatabı belediye. Belediye de bunun farkındadır. Elinden gelen çabayı da gösteriyor. Ama dediğim gibi çok çabuk ilerleyemezsiniz” dedi.

 

“YENİ VALİLİK KONAĞI İÇİN, HEDEFİMİZ 2017 BAŞLARI”

Vali Zorluoğlu, yeni valilik binasıyla ilgili “Yeni bina çok güzel bir proje. Emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum başta Ömer Faruk Koçak başta olmak üzere. Temel bölümde çalışmalar başladı. Elazığ için ciddi bir ihtiyacı karşılayacak bir otopark olacak. Burayla alakalı ihale mevzuatından kaynaklanan biraz sıkıntı oldu.  Malumunuz Elazığ’da inşaat sezonu değil. Martın sonuna kadar süremiz var. O zaman kadar ihaleyle ilgili sorunu çözeceğiz. Mart ayı sonunda oraya yeniden başlanacak. Hedefimiz, 2017’nin başlarında o civarlarda tamamlayıp taşınmayı düşünüyoruz. Valiliğin temsil yönünü ortaya çıkaran bir bina” ifadelerini kullandı.

 

“HARPUT’UN POTANSİYELİ ÇOK YÜKSEK”

Tarihiyle önemli bir bölge olan Harput’la ilgi projelerini anlatan Zorluoğlu, “Harput Elazığ’ın ata yurdu. Buranın aslına uygun, tarihine kültürel yapısına uygun bir şekilde inşa edilmesi Elazığ’ın boynunun borcu. Harput tarih ve inanç turizm açısından çok önemli bir merkez. Burası şayet İngilizlerin yada Fransızların elinde olsaydı en çok ziyaret edilen ve en çok gelir elde edilen mekanlarından biri olurdu. Biz biraz değerlerimiz tanıtamıyoruz. Harputla alakalı olarak çok güzel şeyler yapabileceğimize inanıyorum. Birkaç numune başlattık. Bir okuma evi yaptık. 15 gün içerisinde vatandaşın kullanımına açacağız. Valilik olarak oranın kültürel yapısına uygun birkaç tane daha Harput konağı yapacağız. Bunları numune olarak yapıyoruz. Diğer insanlara örnek teşkil etsin diye yapıyoruz. Kalkınma bakanlığı Elazığ ilini Türkiye’nin 8 tane cazibe merkezi illerinden bir tanesi yaptı. 2015 yılında bu karar alındı 2016 yılından itibaren proje uygulanmaya başlayacak. Bizde bazı önemli projeleri hazırladık. Kalkınma bakanlığına gönderdik. Kalkınma bakanlığı inceledi ve birinci sıraya Harput Cazibe Merkezi projesini koydu. Bu projeye kalkınma bakanlığı ekstra proje verecek” dedi.

 

“HUKUKEN UYGUN OLDUĞU AN BEN ORAYI YIKARIM”

Harput’ta var olan diyanet eğitim merkezi eski bir bina. Çirkin bir görüntü. Diyanet işleri başkanlığıyla da görüştük. Orada diyanet külliyesi, Harput tarihine uygun yeni bir yapı oluşturmak istiyoruz. Ayrıca Elazığ Valiliği tarafından yaptırılan beyaz bina oturmamış. Harput’a yakışmamış. Şuan bir restoran olarak hizmet veriyor. Önümüzdeki yıl sözleşmesi bitecek. İnceliyor ve araştırıyorum. Orayı makul bir hale getire bilir miyiz onu inceliyoruz. Yıka bilir miyiz oda seçenekler arasındadır. Yıkılması da beni üzmez bilakis beni memnun eder. Oranın önü açılması lazım. Hukuken mümkün olduğu an ben orayı yıkarım bu kadar net. Geldiğimden beri ben oradan rahatsızım herkes rahatsız” ifadelerini kullandı. Zorluoğlu ayrıca Buzluk Mağaralarına gidenler için düzgün bir yol yapılması gerektiğini mağaranın etrafının medeni bir hal alması için çalışacaklarını söyledi.

 

“ULUOAVA 5 YIL SONRA TAMAMLANACAK”

“Uluova çok önemli bir proje. Proje DSİ tarafından hazırlandı. Bir milyar liralık bir proje. Ben bu projeye inandım. 23 bin hektarlık bir alan sulanacak. 2016 yılı yatırım planına alınıyor.5 yıl sürede tamamlanacak. 5 sene sonra uluova, bu bereketli topraklar yeniden suyla buluşacak. Elazığ’ın tarım potansiyeli artmış olacak.

 

ZORLUOĞLU, İLÇELERDEKİ İZLENİMLERİNİ ANLATTI

Sivrice ilçesi ve Hazar Gölüne de değinen Vali Zorluoğlu, “hazar gölü bölgesinde imar planı sıkıntısı var. Bu sorunu inşallah kısa sürede çözeceğiz” diyerek imar planı tamamlandığında yatırımcıları ilçeye davet edeceklerini belirtti.  Keban ilçesindeki alabalığın önemine değinen Vali Zorluoğlu, “alabalık üretiminde Elazığ birinci sırada” dedi. Zorluoğlu, “Ağın’da yapılan köprü ilçeye inci gerdanlık gibi yakışmış” ifadelerini kullandı. Baskil’de yapılan çimento fabrikasının ilçeye ciddi bir katkı sağlayacağını belirten Vali Zorluoğlu, Palu ilçesinden de çok etkilendiğini vurguladı. Maden, Karakoçan, Kovancılar, Arıcak ve Alacakaya ilçeleriyle de ilgili açıklamalarda bulunan Vali Zorluoğlu, “maden ilçesindeki saat kulesi ve konağın restorasyonunu tamamlayacağız. Karakoçan ilçesindeki Golan Kaplıcalarıyla ilgili çalışma yapıyoruz. Kovancılar ilçesinde belediye ve kaymakamlık güzel işlere imza atıyor. Arıcak ve Alacakaya ilçelerinde inşallah güzel projeler yapılacak” dedi.

 

“STAD YAPIMI İÇİN KAYNAK BULMAMIZ LAZIM”

Elazığ Valisi Murat Zorluoğlu, Zeki Akbıyık’ın sporla ilgili sorularını da cevaplandırdı. 2011 yılından bu yana gündemde yeni statla ilgili de açıklamalarda buluna Elazığ Valisi Murat Zorluoğlu, “Şöyle söyleyeyim, bu konu Elazığ’ın gündeminde ve söz verilmiş olan bir konu. Devlet büyüklerimizin de Elazığ’da söz verdiği bir konu. Dolayısıyla bunun yapılmaması gibi bir seçenek yok ortada. Bunun sadece zamanlama meselesi vardır. Şimdi projesi ile alakalı olarak TOKİ ihaleleri yaptı. Şu anki fikir tabi yerinde yapılması ve şehirde öyle istiyor. Ama burada bir kaynak sorunu var. Şu anda TOKİ’nin elinde bu iş için bir kaynak yok. Bunun iki şekilde yapılması mümkün. Ya TOKİ’ye yapacağı bu stadyum inşaatı sebebiyle bir kaynak bulmamız lazım, yani başka bir temin etmemiz takas etmemiz lazım. Ya da bu yatırımı Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın yatırım programına koydurmamız lazım. Bu iki seçenekten bir tanesini tercih edip bir tanesinin üzerinde yoğunlaşacağız.

Bununla alakalı olarak gerek şu anda milletvekili olmayan 24. Dönem milletvekillerimiz de çok uğraştılar. Şimdi hâlihazır 4 tane milletvekilimize burada verdiğimiz brifingde şehrin gündeminde olduğu için en önemli konulardan biri olarak anlattık. Bana sorarsanız aciliyet olarak tartışılır ama neticede burada verilmiş bir söz var. Şehir bunu istiyor, şehir bunu hak ediyor. İşte civar illerimizde yapılıyor. Bizde aynısını yaparız inşallah ve bunu neticelendirmemiz lazım. Ben, Elazığ’ın iktidar partisine verdiği bu büyük destek ve milletvekillerimizin de yoğun takipleriyle bu meseleyi çözeceğine inanıyorum. Bizde bunun yakın takipçisi olacağız.”

 

“ELAZIĞSPOR’UN ACİL KAYNAKLARA İHTİYACI VAR”

“Elazığspor bu şehrin önemli değerlerinden ve markalarından bir tanesidir. Elazığspor’un Süper Lige çıkması Elazığ’ın da Süper Lige çıkması demektir. Birçok yönüyle spor hele futbol şehirlerin hatta ülkelerin tanıtımında lokomotif görevi üstleniyor. Yani bizim belki milyonlarca milyarlarca para harcayıp da yapamayacağımız tanıtımı Elazığspor belki bir akşamda, bir Fenerbahçe, hatta bir Trabzon maçıyla diyeyim yapabilir. Elazığ şehrini sürekli ülke gündeminde tutabilirsiniz. Dolayısıyla bu çok önemli bir husus. Benimde çok önem verdiğim bir meseledir Elazığspor meselesi. Geldiğim günden bu tarafa bu takıma sahip çıkmaya çalışıyorum. Yöneticileriyle çok yakın teşrik-i mesaimiz var. Gerçekten Selçuk Başkan bu takıma kaynak bulabilmek için çok yoğun bir çaba sarfediyor. Gerçekten bu profesyonel futbol kadar zor bir alan yok. Yani hakikaten çok büyük kaynak tüketen bir alan bu ve karşılığını alıp alamayacağınız da çok şüphelidir.

 

Ama her zaman nasip olmaz bu sene bir fırsat yakalandı. Çok büyük paralar harcayıp da hiçbir şey olamayan takımlar var ama Elazığspor küçük paralara mütevazi rakamlarla denk geldi ve çok iyi bir takım kurdu, tabiri caiz ise taş gibi bir takım var. Maçlarını izliyoruz, içeride dışarıda harika top oynuyorlar. Ve lider Samsun’un 22 bizim 21 puanımız var ve kıran kırana bir mücadele. Bu şekilde devam edebilirsek ben sezon sonunda İnşallah ilk 2’de ligi bitirip Süper Lige çıkabileceğimize inanıyorum. Yani bu takım bunu yapabilecek kapasitede. Ben de futboldan az-çok anlıyorum ve bunu ben de görüyorum.

 

Ama ciddi problemlerimiz var. Kulübün ciddi mali sorunları var ve bu şekilde sürdürülemez. Yani sezon sonunu getirmesi mümkün değil, bakın bunu da bir Vali olarak açık yüreklilikle söyleyeyim. Yani Selçuk Başkan gerçekten mücadele ediyor, hatta bazı kere bunaltacak şekilde bizlere de geliyor, uğraşıyor, talep ediyor. Talep etmek kolay bir şey değildir. Yani Başkan kendine talep etmiyor. Neticede kulübün yakaladığı bir hava var ve bu havanın bozulmaması lazım. Onun için ben buradan işadamlarımızı, buradaki sanayi tesislerini ki, bakın buradan onlara da bir sitemim var. Yani biz de devreye girmemize rağmen şu ana kadar Elazığspor’a hatırı sayılır bir destek vermediler ve bu kabul edilebilir bir şey değildir yani. Bu şehirden ekmek yiyen, bu şehirden büyük paralar kazanan büyük firmaların isimlerini vermeyeceğim ama bu şehrin takımlarına katkı yapması ve sahip çıkması lazım. Başka türlüsünü kabul etmiyorum. Elazığspor iyi gidiyor ama yakın zamanda ciddi bir destek görmezse bu iyiye gidiş uzun süre devam edemez. Elazığspor şuanda Doğu ve Güney Doğu Anadolu’da Süper Lige namzet tek takımdır.”

 

“ÖZEL İDARE KONUSUNDA DESTEK VERECEĞİZ”

Özel idarenin Elazığspor’a destek olup olmayacağı yönündeki soruya ise Vali Murat Zorluoğlu şu şekilde cevap verdi: “Evet Özel İdare’den böyle bir talep var ve bunu realize edebiliriz. Bu konuda ben açığım ve olumlu yaklaşıyorum. Neticede Elazığspor şehrin takımıdır, Özel İdare’nin de Belediye’nin de, kamu kuruluşlarının da tabi hukuk çerçevesinde kalmak şartıyla destek vermesi kadar doğal bir şey olamaz. Biz de bu desteği vereceğiz.”

 

“BAYRAM HOCA GÖNDERİLİRKEN BANA DANIŞTILAR”

“Doğrusu Selçuk Başkan ve yönetim teknik heyet değişikliğine gitmeden önce benim fikrimi aldı. Giden ekipte Trabzon’luydu biliyorsunuz. Çok kaliteli ve efendi bir arkadaştı Bayram Hoca. Fakat futbolda bazen taze kana ihtiyaç olur. Taktiklerden bir tanesi de teknik direktörün değiştirilmesidir. Elazığspor son zamanlarda bir durağanlık yaşıyordu. Bayram Hoca’da epey eleştiriliyordu, disiplin bazı sıkıntılar olduğunu ben biliyordum. Güzel hizmetler yaptı buradan Bayram Hoca ve ekibine de teşekkür ediyorum. Şimdi taze bir kana olarak yeni bir ekip geldi. İbrahim Hoca’yı futbolculuğundan biliriz, biraz heyecanlı ve agresif bir yapısı vardır. Ki bazen futbolda heyecanın oluşması için bu lazım. İnşallah yeni ekip daha iyi işler yapar ve Elazığspor sezon sonunda temenni ederim Süper Lige çıkar”

 

"TARAFTAR NEDEN DESTEK VERMEZ ANLAYAMIYORUM”

“Vatandaşlarıma soruyorum buradan. Bir Cumartesi veya Pazar günü insanların o saatlerde daha iyi nasıl bir işi var ki maça gelmiyorlar. Yani Elazığ’da alternatif ne, daha güzel bir sosyal hadise mi var, festivaller mi var, ben bunu anlamıyorum. Hani takım kötü gider bunu anlarım ama benim gittiğim maçlarda 3-4 binden fazla seyirci görmedim. Kafaya oynayan bir takımsınız, hani ortalarda veya altlarda oynasanız anlaşılır ama kusura bakmasın seyirci kafaya oynayan bir takım için de maça gelsin yani. Biz bekliyoruz, hiçbir şey yapamıyorsa en azından manevi bir destek vermiş olurlar takıma. Zaten biz bilet fiyatlarını çok düşürüyoruz. Seyirci ile takımın büyük bir tezahürat altında oynaması başka bir şey, 2 3 bin kişi ile cılız bir sesle desteklenmesi farklı bir şey. Futbolda taraftar desteği çok önemlidir yani.”