Fırat Üniversitesi'nde Yazılım ve Bilişim Araştırma Enstitüsü Kuruldu
Fırat Üniversitesi tarihinde bir ilk yaşandı. 17 Eylül 2025 tarihli ve 10415 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile üniversite bünyesinde Yazılım ve Bilişim Araştırma Enstitüsü kuruldu. Böylece Fırat Üniversitesi'nin ilk araştırma enstitüsü resmen faaliyete geçmiş oldu.
Fırat Üniversitesi tarihinde bir ilk yaşandı. 17 Eylül 2025 tarihli ve 10415 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile üniversite bünyesinde Yazılım ve Bilişim Araştırma Enstitüsü kuruldu. Böylece Fırat Üniversitesi’nin ilk araştırma enstitüsü resmen faaliyete geçmiş oldu.
Fırat Üniversitesi’nin yazılım ve bilişim alanındaki akademik başarıları, yürüttüğü projeler ve sahip olduğu yetkinlikler dikkate alınarak enstitünün kurulmasına Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından onay verildi.
Dijital dönüşümün hız kazandığı günümüzde, enstitü; yazılım, veri bilimi, yapay zekâ ve siber güvenlik gibi kritik alanlarda araştırma ve geliştirme faaliyetleri yürütecek. Araştırma enstitüleri, üniversitelerde bilimsel üretimin merkezleri olarak bilgiye yön verme, yeni teknolojiler geliştirme ve uluslararası iş birliklerini artırma açısından stratejik önem taşıyor.
Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş, enstitünün kuruluşuna ilişkin yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı:
“Üniversitemizin ilk araştırma enstitüsü olan Yazılım ve Bilişim Araştırma Enstitüsü’nün kurulması bizim için tarihi bir adımdır. YÖK tarafından onay verilmesinde üniversitemizin yazılım ve bilişim alanındaki başarısı ve yetkinliği belirleyici olmuştur. Bu enstitü, bölgemize ve ülkemize katma değer üretecek önemli projelerin merkezi olacaktır. Başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, sürece katkı sunan YÖK Başkanımız Sayın Prof. Dr. Erol Özvar’a teşekkür ediyorum.”