KESK'TEN METAL İŞÇİLERİNE DESTEK MİTİNGİ

Kesk Elazığ platformu üyeleri Metal İşçilerinin başlattığı greve destek amacıyla bir miting düzenledi.

Kesk Elazığ platformu üyeleri Metal İşçilerinin başlattığı greve destek amacıyla bir miting düzenledi.

Hozat garajından bir araya gelen KESK bileşenleri adına bir açıklama yapan Elazığ Eğitim-Sen Şube Başkanı Fuat KOÇ “Konfederasyonumuz işbirlikçi ve yandaş sendikaların düşük ücret dayatmasına karşı metal işçilerinin de temel taleplerinden olan gerçek ve özgür toplu sözleşme düzeni sağlanıncaya kadar süreceğine inandığımız direnişi her platformda sahiplenecek ve dayanışma içerisinde olacaktır” dedi.

Koç şöyle devam etti; Bilindiği üzere DİSK/Birleşik Metal İş sendikasına üye 15 bin işçi, 22 fabrikada emeklerine ve geleceklerine sahip çıkmak ve patronların sendikası MESS ile Türk Metal Sendikasının imzaladığı toplu iş sözleşmesini kabul etmemek içim grev kararı almıştı. AKP ise söz konusu grev kararını "milli güvenliği tehdit ettiği" gerekçesiyle yasaklamış, işçilerin değil patronların haklarını koruduğunu açıkça gözler önüne sermişti. 

13 Mayıs 2015 tarihinde  ise Renault işçileri, kendilerine dayatılan toplu iş sözleşmesini kabul etmeyerek yeni bir direniş başlattı. İşçilerin emeklerine sahip çıkmak, haklarını geliştirmek ve geleceklerini değiştirmek için başlattıkları bu direnişe diğer fabrikalardaki işçilerden de destek gecikmeden geldi. Yaklaşık 4 bin 500 işçinin iş durdurduğu bu süreç göstermektedir ki ne grev yasakları, ne de patronların işten atma tehditleri bu direnişleri durduramayacaktır.

AKP döneminde yandaş sendikacılığın hızla büyüdüğü gözetildiğinde ise yaşanan bu direnişler, işçi ve emekçilere dayatılan ve asıl olarak patronların, sermaye çevrelerinin çıkarlarını korumayı amaç edinen toplu iş sözleşmeleri dönemine dair büyük bir kırılma içinde olduğumuzu göstermektedir. Kamu emekçilerinin de toplu iş sözleşmesi imzalamaya doğru ilerlediği bir dönemde, işçilerin direnişleri biz kamu emekçileri için de oldukça öğretici olmaktadır.

Yaşanan bu süreç, işçilerin ve emekçilerin taleplerine kulak tıkayan, kraldan çok kralcı olan, patronların ve sermaye çevrelerinin çıkarını korumayı amaç edinen, hükümete sırtını yaslayan ve sendikal demokrasiyi ortadan kaldırarak kendini kral ilan eden sendikal yaklaşımlar için artık sonun geldiğini göstermektedir. Emekten, haktan ve işçiden yana olmayanların, "bu böyle gitmez" diyen işçilerin ortak ve birleşik mücadelesi karşısında tutunmalarının mümkün olmadığının en açık kanıtı ise tarihin kendisidir!

KESK olarak belirtmek isteriz ki sendikalar, işçilerin ve emekçilerin hakkını savunan, onların iradesine uygun biçimde hareket etmesi gereken örgütlerdir. Dolayısıyla Renault işçileri şahsında metal işçilerinin talepleri, emekten yana olan tüm sendikalar tarafından desteklenmesi gereken taleplerdir. Bu nedenledir ki bizler, KESK olarak, Renault işçileri şahsında metal işçilerinin yanında olduğumuzu belirtiyor ve taleplerinin derhal karşılanmasını istiyoruz!

Konfederasyonumuz işbirlikçi ve yandaş sendikaların düşük ücret dayatmasına karşı metal işçilerinin de temel taleplerinden olan gerçek ve özgür toplu sözleşme düzeni sağlanıncaya kadar süreceğine inandığımız direnişi her platformda sahiplenecek ve dayanışma içerisinde olacaktır.

Hükümet grev yasaklama ve yandaş yapılanmalar üzerinden baskı kurma politikasından vazgeçmeli işveren işçilerin taleplerini karşılamalı, işbirlikçi sendikalar bu alandan çekilmelidir.