İŞARETLENEN EVLER TEDİRGİNLİK YARATTI

Elazığ Merkeze bağlı Yazıkonak beldesinde bazı evlerin sarı boya ile işaretlenmesi sokak sakinlerini tedirgin etti.

Elazığ Merkeze bağlı Yazıkonak beldesinde bazı evlerin sarı boya ile işaretlenmesi sokak sakinlerini tedirgin etti.

 

Yazıkonak beldesi Belediye Caddesi üzerinde bulunan 6 evin sarı boya ile işaretlendiğini söyleyen belde sakinleri, işaretlenen evlerin alevi evleri olduğunu söylediler.

İnsan Hakları Derneği Elazığ Şube başkanı Behzat Hazır yaptığı açıklamada,”Bilindiği üzere daha önce değişik yerleşime yerlerinde gerçekleştirilen evlere işaret konarak hedef haline getirme amacının bir yenisi de İlimiz Yazıkonak Beldesinde (beldemizde) gerçekleştirilmiştir.

Amacı korku ve panik yaratma insanlarımızı huzursuz kılma ve inançsal ayrımı derinleştirme karşı karşıya getirme amacı taşıyan bu işaretlemelere karşı kamuoyunu duyarlı olmaya çağırıyoruz.

Beldemiz Yazıkonak ta değişik inanç ve etnik kökene mensup insanlarımız hiçbir sıkıntı olmadan beraber bir yaşam sürdürmektedirler. Bizce malum olan "gizli eller" tarafından gerçekleştirilen bu tür işaretlemelerin amacı Beldemizde, Kentimizde beraber yaşama kültürüne saldırıdır.

 

İnsanları bir birinden ayırma toplumsal dinamiklerini zayıflatma ve insanları birbirleriyle karşı karşıya getirme amaçlıdır.

Bizler Elazığ kamuoyunu Yazıkonak ta yapılmaya çalışılan bu provokasyonlara karşı duyarlı olmaya çağırıyoruz. İnsanlarımıza karşı hiçbir saldırıya müsaade etmeyeceğimizi yasal boyutta bu olayın takipçisi olacağımızı beyan ederiz.” Dedi.

Evi işaretlenen Bekir Derman, Böyle şeylerin Türkiye genelinde zaman zaman olduğunu belirterek,” Böyle şeyler Türkiye genelinde oluyor, herkesin evinde televizyon var görüyoruz. Alevi evlerine işaretler konulmuştu, şimdi de Yazıkonak’ta yapıldı. Sabah oğlum dedi evlere işaret koymuşlar, bizim eve de koymuşlar dedi gelip baktım işaretlemişler. Şimdiye kadar böyle bir şey görmedik” dedi.

 

Süleyman Öncü de evinin işaretlendiğini ancak Yazıkonak beldesinde alevi Sünni ayrımının olmadığını problemsiz yaşadıklarını belirterek,” Sabah kalkıp baktığımızda evlerimiz işaretlenmiş, Daha önce Yazıkonak’ta böyle bir şey yaşanamamıştı. Tarih tekerrür etmeseydi, Maraş’ta da bu katliam yapıldı, Sivas’ta da, Çorum’da da yapıldı. Aynısında burada da Yazıkonak’ta Alevilerin üzerinde oyun oynanıyor. Devletimizi duyarlı olmaya çağırıyorum, gelsinler ne gerekiyorsa yapsınlar. Burada ki hak panik içersindedir. Biz burada Alevi Sünni ayrımı yapmıyoruz hep iç içe yaşıyoruz, Bunların amacı ayrımcılık yapmak ise bunu yapmasınlar. Demek ki amaçları ayrımcılık ki bu sokakta oturanlar alevi e Tuncelili onarlın evleri işaretlenmiş, devletin buna bir el atması lazım” diye konuştu.